Att mäta radon vid köp och försäljning av hus

lite by i sverige utsatt för höga radonhalter

Radonmätning i bostäder

Det finns olika sätt som man kan mäta på. Antingen så mäter man med elektroniska radonmätare eller så mäter man med spårfilmsdosor. Man ska helst inte mäta en till två gånger bara utan det rekommenderas att mäta i 2 till 3 månader. Det är inte svårt att mäta radon, så vem som helst kan göra det.

lite by i sverige utsatt för höga radonhalter

Mätning med spårfilmsdosor

Dosan ligger i en plastförpackning som man måste öppna och sedan placerar man den i rummet. Man kan lägga den på en hylla, en bänk eller rentav hänga den i taket. Däremot ska man inte placera den på golv, i närheten av fönster eller vid ventiler. Glöm inte att vädra som vanligt. Man mäter i 2 till 3 månader. Skriv ner när mätningen påbörjades och när den avslutades.

Mätning med elektronisk radonmätare

Det finns olika sorters elektroniska radonmätare, men samtliga mäter som de ska. En del mäter man under en längre tid med, men det finns mätare som ger resultat inom 48 timmar. Dessa är bra att använda vid till exempel ombyggnader eller i samband med flytt. En radonmätare kan dessutom spåra hur radon kommer in i hemmet.

Bra att kunna mäta själv

Det är positivt att man själv kan mäta. Det sparar man inte bara tid på utan även pengar. Något som kan vara bra att veta vid mätning i sitt hem är att om man ska mäta i hela bostaden så måste man ha en dosa i varje rum. Det ger det bästa resultatet.

Så mäter du själv


Det är inte bara vid nybyggnation, inflyttning eller utflyttning som det är bra att mäta radon utan det kan vara bra att göra det när man redan bor i hemmet också. Har man aldrig mätt tidigare så kan det vara bra att i alla fall göra det en gång under tiden man bor i bostaden. All information om hur man mäter radon kan du hitta i denna guide. 

Mätning av radon är ett krav i energideklarationen. Läs mer om detta.

Du kan också kontakta våra experter på miljöfrågor genom att skicka oss ett mejl.